Voordat we uitleggen wat een hostingprovider is, is het handig om te weten wat ‘hosting’ is. In het Engels is een ‘host’ een gastheer, en eigenlijk wil hosting dus zeggen dat je ergens te gast bent. Wanneer heb je nu precies zo’n gastheer nodig? Een hostingprovider heb je nodig als je een website wilt gaan opzetten en/of als je wilt gaan mailen met een e-mailadres van je eigen domeinnaam. Natuurlijk wil je ook graag dat je website gevonden wordt op het web. Door hem te uploaden naar de server van de hostingprovider kan iedereen de website bekijken.
‘Uploaden naar de server’
‘Uploaden naar de server’, weer zo’n term die je misschien niets zegt. Uploaden betekent simpelweg het versturen van bestanden naar een bepaalde plek, in dit geval een server. Een website bestaat vaak uit veel bestanden en er is een bepaalde ruimte voor nodig om deze te kunnen stallen. Hostingproviders maken meestal gebruik van servers met een groot geheugen. De server is eigenlijk een hele sterke computer met heel veel opslagruimte die opgesteld staat in een datacentrum en die verbonden is met het internet. Door je website naar deze computer te uploaden maak je de hostingprovider eigenlijk dus de gastheer van je website.
Waarom kiezen voor een hostingprovider?
Ten eerste zijn onze huis-, tuin- en keukencomputers meestal niet geschikt om de data van een hele website te hosten. Ze missen vaak gewoon de capaciteit. Daarbij zou deze computer ook nooit uitgezet kunnen worden, want als je hem uitzet kunnen mensen ook niet meer bij je website komen. De operator van een datacenter zorgt ervoor dat zowel je website als je e-mails altijd toegankelijk blijven en ook nog eens goed blijven werken. Zelfs als er onverhoopt toch iets mis zou gaan zijn er regelmatig back-ups gemaakt zodat er snel en efficiënt hersteld kan worden. De hostingprovider maakt vaak ook gebruik van professionele beveiligingssystemen en de verbindingen worden constant geoptimaliseerd zodat alle websites en domeinnamen die hier gehost zijn goed en snel blijven draaien.
Eigen domeinnaam
Ook als je geen website hebt, maar wel een eigen domeinnaam, worden de e-mails op de server van je hostingprovider opgeslagen. Ze worden wel verzonden naar jouw e-mailadres en niemand gaat de e-mails verder lezen. Op het moment dat jij je e-mails binnenhaalt op je computer haal je ze als het ware van de server van de hostingprovider af. Hier stonden ze tijdelijk gestald totdat jij zo ver was om ze binnen te halen. Heb je geen hostingprovider en je domein wordt niet gehost, ook dan moet je computer altijd aan blijven staan om de e-mails niet verloren te laten gaan. Daarbij zijn de simpele particuliere beveiligingsprogramma’s bij lange na niet voldoende om alle spam en hackingpraktijken tegen te gaan. Daarnaast heb je ook een veel grotere internetverbinding nodig, wat vaak veel duurder is dan een hostingprovider.
Soorten hosting
Hostingdiensten zijn er in verschillende varianten. De meest bekende zijn wel de virtual hosting, de dedicated hosting en de co-location. Wat de verschillen zijn tussen de typen hosting zullen we ook op deze website uitleggen.