Domain names and internet concept

Als je een website gaat starten en je moet nog de domeinnaam uitkiezen, ga dan niet over één nacht ijs. De domeinnaam is namelijk best belangrijk voor de vindbaarheid van je bedrijf, webshop of blog. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden tijdens het kiezen, maar vooral de volgende punten zijn erg belangrijk: hou het kort en eenvoudig maar zorg wel voor een unieke naam. Daarbij moet de domeinnaam zoekmachinevriendelijk zijn en ook specifiek.

Meer of minder kijkers genereren?

Een goede domeinnaam moedigt bezoekers aan om je website te bekijken en daarnaast wordt je ook beter gevonden op het internet. Het aanbod van websites is zo groot dat dit best een belangrijk punt is. Als je domeinnaam niet aantrekkelijk oogt voor de bezoeker, nemen ze niet zo snel een kijkje. De website wordt dan steeds minder zichtbaar.

Kort en krachtig

Hoe korter de domeinnaam, hoe beter het eigenlijk is. Mensen onthouden de naam makkelijker, ze kunnen hem vaak beter uitspreken en het ziet er ook professioneler uit. Eén kernwoord of korte zin van circa 10 karakters is eigenlijk al voldoende.

Eenvoud

Hou de domeinnaam eenvoudig, Gebruik liever geen koppeltekens, afkortingen, accenten, cijfers of dubbele tekens. Dit brengt vaak eerder verwarring en het maakt meestal de leesbaarheid er ook niet beter op.

Uniek

Hoe unieker de domeinnaam is, hoe makkelijker hij te onthouden is voor de mensen. Het is goed als je de mensen nieuwsgierig maakt en als je niet te verwarren bent met de concurrentie. De naam moet wel geloofwaardig zijn en goed genoeg om er eventueel een merknaam mee op te bouwen. Specifiek vakjargon kan ook nuttig zijn om de juiste doelgroep te bereiken, desnoods in een andere taal of met een synoniem, metaforenmetaforen of een woordspeling.

Zoekmachinevriendelijk

Belangrijke zoektermen in de domeinnaam verwerken geeft eventuele bezoekers al een indruk wat ze kunnen verwachten. Daarbij helpt het de zoekmachine om je website beter te begrijpen, je verwijst namelijk naar activiteiten op je website. Hierdoor scoor je vaak ook hoger op overzicht pagina’s.

Specifiek

Stel jezelf vragen als je een domeinnaam kiest, bijvoorbeeld: ‘Wat doet mijn bedrijf en wat is mijn doelgroep?’ Ga je voor een internationale doelgroep of alleen in eigen land? Moet de domeinnaam merkgericht zijn of een beschrijvende domeinnaam? Probeer voor een combinatie van beide te kiezen.

Een goed gekozen domeinnaam

De domeinnaam moet in ieder geval vertrouwen wekken en leiden tot hogere conversies. Zorg ook dat je alle domeinextensies in handen hebt. Bezoekers moeten ook de domeinnaam goed kunnen onthouden en niet te snel in de war raken met de domeinnaam van de concurrenten. Als je veel terugkerende bezoekers hebt is dat ook gunstig voor de zoekmachines en uiteindelijk ook voor je website.