Er zijn verschillende varianten als het gaat om hosting. De drie meest bekende varianten zijn virtual hosting, dedicated hosting en co-location. Dat zegt je natuurlijk helemaal niets als leek, dus is het handig als we even uitleggen wat deze types hosting inhouden.
Virtual hosting
Als je kiest voor virtual hosting huur je als het ware een bepaalde hoeveelheid schijfruimte op de server van de hostingprovider. Deze server is niet alleen voor jouw bestanden, maar hier komen ook bestanden op te staan van andere mensen of bedrijven die een ruimte huren bij deze hostingprovider. Jouw ruimte kun je gebruiken voor je website en je e-mails. Zeker voor kleinere websites of alleen een domeinnaam is virtual hosting een perfecte keuze. De kosten voor hosting zijn niet zo hoog en dat terwijl je toch alle professionele voorzieningen hebt van je hostingprovider.
Dedicated hosting
Bij dedicated hosting krijg je wel een eigen server bij je hostingprovider. Je website wordt dus op een server geplaatst die alleen voor jou is. Meestal kiezen bedrijven voor dedicated hosting, zeker als ze geen eigen technische dienst hebben die zorgt dat hun server goed beheerd en onderhouden wordt. Ook iedereen die hoge eisen stelt aan de bereikbaarheid van de website kiest vaak voor dedicated hosting. Zeker als de website druk bezocht wordt of als het belangrijk is dat de website altijd goed werkt dan is dedicated hosting een uitstekende keuze. Natuurlijk ligt de prijs voor dedicated hosting wel wat hoger dan voor virtual hosting.
Co-location
Het kan ook zijn dat een bedrijf wel eigen servers heeft maar deze servers graag stalt bij een hostingprovider. Ze kunnen dan een plek huren in een datacenter. Het bedrijf heeft dan het beheer van de servers in eigen hand, maar de hostingprovider zorgt voor een goede internetverbinding en stelt de ruimte beschikbaar voor de servers. Men kiest vaak voor co-located hosting als er wel een eigen technische dienst is voor de servers maar er is geen geschikte ruimte om de servers te plaatsen.
Kosten vallen vaak mee
De kosten voor hosting vallen vaak mee. Mede doordat de hostingbedrijven meerdere websites in de lucht houden kunnen ze bepaalde kostenposten verdelen over de meerdere klanten. De kosten waar een hostingprovider onder andere tegenaan loopt zijn de kosten voor personeel, opslagmateriaal, beveiliging, internetverbinding en verzekeringen.
Maatwerk
Soms hebben mensen specifieke eisen als het gaat om het hosten van hun websites of servers. De hostingproviders bieden vaak pakketten op maat aan voor een voordelige prijs maar het kan zijn dat dit voor de klant niet dekkend is. Meestal hebben de hostingbedrijven veel technische kennis in huis waardoor ze samen met de klant naar een geschikte oplossing kunnen zoeken. Het voordeel van die technische kennis werkt natuurlijk ook positief bij storingen. Is er onverhoopt toch een probleem dan kunnen zij dit meestal wel zelf verhelpen.