Behalve een hostingpakket heb je bij een domeinnaam met een website ook een FTP nodig. FTP staat voor File Transfer Protocol, wat in het Nederlands het bestandoverdracht-protocol is. Met dit programma kun je verbinding maken met een webserver en je bestanden naar deze webserver uploaden. Dit type FTP-programma’s zijn zowel gratis als tegen betaling verkrijgbaar. Dat overbrengen van de gegevens moet natuurlijk wel veilig gebeuren.

Content management system

Tegenwoordig wordt er ook veel in de ‘cloud’ gedaan. Dat betekent dat je niet lokaal op je eigen computer gegevens bewerkt en opslaat maar in de cloud. Ook wordt er steeds meer gewerkt met CMS-systems wat staat voor ‘content management systems’. In een dergelijke situatie heb je geen FTP nodig. Je werkt hier namelijk wel op je eigen website, maar kan ook op afstand werken. Vaak zijn deze systemen erg gebruiksvriendelijk, je hoeft hiervoor geen kennis van html te hebben om teksten of afbeeldingen op je website te kunnen plaatsen.

Optimale beveiliging

Let bij het kiezen voor een hostingprovider op de veiligheid van het platform. Kijk bijvoorbeeld of de gegevensoverdracht veilig door middel van versleuteling kan worden gedaan. Ook de gegevensoverdracht tussen jouw website en de computer van de bezoekers van je website moet natuurlijk beveiligd zijn. SSL-certificaten bieden een optimale bescherming. SSL staat voor Secure Socket Layer, en dit is een internetprotocol wat ervoor zorgt dat het de overbrenging van gegevens versleutelt. Dit heb je nodig om de informatie van creditcards, bankgegevens, wachtwoorden of andere gevoelige informatie veilig te kunnen versturen. Zeker iedere webshop moet een dergelijk certificaat hebben. Meestal wordt dit ook aangegeven op de website zodat bezoekers weten dat ze veilig kunnen winkelen op de site. Er zijn verschillende varianten als het gaat om SSL-certificaten. Hierdoor kun je voor iedere toepassing een passend certificaat gebruiken.

Is er een spamfilter?

Vandaag de dag is spam een steeds groter wordend probleem wat soms tot serieuze computerproblemen kan leiden. Ook de spammers worden steeds slimmer en vinden iedere keer weer nieuwe manieren om geld aan mensen te verdienen. Het is dus belangrijk dat er een goed anti-spam filter aanwezig is met een bijbehorend controlepaneel. Zo kun je ook zelf het een en ander afstellen over wat voor jou wel spam is en wat je niet als spam ziet. Soms verschillende de spamfilters per hostingpakket of bestaat de mogelijkheid om voor een extra sterk spamfilter te kiezen om bijvoorbeeld phishing mails te voorkomen.

Hoe groot moet het postvak zijn?

Hoe groot moet je postvak zijn van je e-mailadressen om hem optimaal te kunnen gebruiken? Dat is voor iedereen verschillend. De een krijgt veel mailtjes, de ander juist weer heel weinig. Vaak kun je bij een hostingpakket kiezen voor een bepaalde grootte van het postvak. Zo zijn er pakketten waar je per postvak 2 GB hebt, maar ook pakketten waar je per postvak wel 500 GB-opslag hebt. Meestal hoe meer opslagcapaciteit, hoe duurder vaak ook het pakket. Soms kun je de ruimte in je postvak tussentijds aanpassen naar een grotere capaciteit. Kijk ook of je toegang hebt vanaf al je apparaten en of je kunt kiezen voor IMAP/POP3-toegang.