Tegenwoordig gebruiken veel mensen een eigen domeinnaam. Deze domeinnaam gebruiken ze dan ook voor hun e-mailadressen. Als hun achternaam Pietersen is, dan nemen ze bijvoorbeeld de domeinnaam Pietersen.nl. Als ze zelf Jan en Nel heten kunnen ze bijvoorbeeld de e-mailadressen Jan@Pietersen.nl en Nel@Pietersen.nl gebruiken. Natuurlijk kun je niet zomaar iedere domeinnaam kiezen. Sommige namen zijn al bezet of niet beschikbaar. Domeinnamen moeten geregistreerd worden. Je bent niet verplicht om zowel de domeinnaam als de website bij dezelfde hostingprovider onder te brengen, al maakt dit het beheer van de website wel een stuk eenvoudiger. Je kunt bijvoorbeeld bij de ene provider de domeinnaam registreren en bij de andere host je website en je e-mail laten hosten.
DNS-instellingen
Als je ervoor kiest om de website, je e-mail en je domeinnaam bij verschillende hostingbedrijven onder te brengen, dan is het wel belangrijk dat je de DNS-instellingen van je domein kunt bewerken. Dat zegt je natuurlijk nog niets, maar dat is belangrijk omdat je anders de domeinnaam niet kunt koppelen aan de website. De DNS vertaalt namelijk de domeinnaam naar een IP-adres en dat heb je nodig om jouw unieke locatie op het internet te kunnen vinden.
Alleen een hostingpakket of domeinnaam
Bij sommige hostingbedrijven kun je alleen een hostingpakket afnemen voor een website. Wil je dat de website ook online komt, dan heb je wel een domeinnaam nodig, eventueel een die is ondergebracht bij een ander hostingbedrijf. Soms kopen mensen of bedrijven alleen een domeinnaam, zonder hier nog een website aan te koppelen en zonder hem te hosten. Vaak wordt dit door bedrijven gedaan omdat ze bang zijn dat de domeinnaam door een ander wordt gekocht, en ze hem misschien in de toekomst zelf nodig hebben. Het is erg vervelend als je met ideeën rondloopt en je hebt hierbij een bepaalde domeinnaam voor ogen, en die naam is niet meer beschikbaar op het moment dat je hem nodig hebt. Ook als je al een website hebt, dan kan het soms gunstig zijn om extra domeinnamen te reserveren zonder hosting. Zeker als er veel trefwoorden in de domeinnaam voorkomen die extra verkeer voor jouw website kunnen genereren. Nieuwe domeinen kunnen altijd zo ingesteld worden dat ze bezoekers omleiden naar je bestaande website.
Een hostingpakket
Hostingbedrijven bieden vaak verschillende soorten pakketten aan, dus je kunt altijd kiezen voor een pakket dat goed bij jouw situatie past. Het spreekt vanzelf dat je voor een persoonlijk blog een ander hostingpakket nodig hebt, dan bijvoorbeeld voor een complexe webwinkel met heel veel afbeeldingen. Laat je goed adviseren over het te kiezen hostingpakket en informeer ook of je het gekozen pakket later nog kunt aanpassen.
Waar moet je op letten?
Er zijn een aantal dingen waar je bij de aanschaf van een hostingpakket op moet letten. Waarschijnlijk zeggen veel termen je nog niets, maar vaak kun je hier bij ons of op het internet wel informatie over vinden. Zo moet je bijvoorbeeld kijken of het hostingpakket een SSL-certificaat, flexibele mailspace en Antispam in het pakket heeft. Dit heeft te maken met de veiligheid van je domein, je e-mail en een veilige overdracht. Ook de grootte van het postvak is belangrijk: het is heel vervelend als je postvak iedere keer vol zit. Dus kijk of je deze grootte aan kan passen. Is de domeinnaam inbegrepen? Worden gegevens versleuteld verstuurd? Kun je zelf de filters en blacklist beheren?